Det bærekraftige valget

Miljøbevisst produksjon er en selvfølge for oss. Derfor oppfordrer vi til bærekraftige tiltak som gir reduksjon i ressurs- og materialbruk. Vi bruker kun leverandører som lever opp til våre egne krav til gjenvinning i alle ledd. Vårt engasjement for bærekraft finnes i alt vi gjør.


Fornybar bærekraft

Fibo veggpanel lages av sertifisert og fornybart tre, kommer med egne EPD´er og gir ekstrapoeng for byggeprosjekter som skal miljøsertifiseres etter BREEAM-NOR.

Tre er en fornybar ressurs som lagrer karbon også når det er i bruk i produkter. Fibo veggpanel er fremstilt av PEFC-sertifiserte tresorter som sikrer en bærekraftig skogsdrift, og kommer med egen EPD (Environmental Product Declaration) som dokumenterer miljøregnestykket både for råvaren og produksjonen. I vår årlige ESG-rapport kan du også følge hvordan vi jobber for redusert energibruk, bedre avfallshåndtering og sirkulærøkonomi.

BREEAM-poeng

BREEAM.NO er et sertifiseringsprogram for nybygg eller ombygginger. Sertifiseringen bygger på et poengsystem der ti områder poengsettes etter hvordan de presterer innenfor ulike områder, blant annet påvirkning innen design og reduserte utslipp, bærekraft og bestandighet, tilpasning til klimaendringer, økologisk verdi samt beskyttelse av biologisk mangfold.

Sunnere bo- og arbeidsmiljø

Fibo er vurdert i forhold til helse og miljø innenfor flere områder og produktene er registrert i flere av de skandinaviske miljødatabasene

• Sintef Teknisk Godkjenning
• Eco product vurdering
• Nordic Ecolabelling Portal
• Basta Online
• SundaHus miljødata bedømning

Miljødeklarasjon

Fibo har en EPD, Environmental Product Declaration. En EPD er en uavhengig, verifisert miljødeklarasjon som gir forbrukere sammenlignbar informasjon om ulike produkters miljøpåvirkning i et livssyklusperspektiv. EPD baseres på de prinsipper og regler som gjelder i den internasjonale standarden ISO 14025, og har bred internasjonal aksept. Fibos EPD kan også brukes av byggentreprenører når nye bygninger skal sertifiseres i henhold til BREEAM.

Les EPD rapport

CO2-utslipp

Hos Fibo fokuserer vi på å produsere produkter med bærekraft og fokus på miljøet. Vi er forpliktet til å redusere vår miljøpåvirkning i hele verdikjeden og jobber derfor kontinuerlig med å redusere utslippene og energiforbruket. Vi har investert 140 millioner kroner i nye maskiner og nytt utstyr for å forbedre effektiviteten og samtidig redusere vårt totale energibehov.

I 2017 avsluttet vi en større ombygging og utskiftning av produksjonsutstyr som gir energibesparelser pr kvadrat ved økt produksjonsvolum. Samtidig forbedret vi logistikken på anlegget slik at materialene kunne transporteres kortere enn tidligere. Hos Fibo jobber vi kontinuerlig med både helheten og spesifikke detaljer for å forbedre våre prosesser og redusere miljøpåvirkningen.

Flere grunner til å velge Fibo • Enkel montering

  Fem ganger raskere enn flis

 • Sikkert og godkjent system

  Last ned teknisk dokumentasjon

 • Miljøvennlig løsning

  Med mål om bærekraftig skogsdrift

Derfor valgte vi Fibo!

Ofte stilte spørsmål

Du kan bruke Fibo bak vanlige elektriske komfyrer og induksjonstopper som ikke slipper ut over 80 °C mot bakveggen. Har du derimot gasskomfyr eller peis som avgir mer enn dette, skal du ikke bruke Fibo uten et flammesikkert materiale bak. 

Fibo kan brukes i de fleste rom, men det finnes enkelte unntak. Som badstuer og svømmebassenger. Fibo passer derimot utmerket i omkledningsrom, dusj eller andre rom i tilknytning til badstue eller svømmebasseng. 

Ja, Fibo er godkjent i alle våtromssoner, for eksempel i dusjen på badet. Dette takket være membranen i tetningssjiktet. Våre paneler passer derfor utmerket i alle våtrom, men også der det stilles ekstra krav til slitesterke vegger. Som i entreen, i garasjen eller vaskerommet. Fibo Kitchen Board er bygget med samme teknikk og er også vanntett.  

Mange av våre modeller leveres i 3,02 m høyde. Hvis modellen du har valgt ikke finnes i ønsket høyde, har vi en list du kan bruke for å legge Fibo i høyden. 

Ja, våre paneler er godkjent av Sintef.

Fibo er godkjent i henhold til Våtromsnormen som vanntett overflatesjikt i alle soner på vegg i våtrom hvis de monteres i henhold til medfølgende monteringsanvisninger. 

Hvis du skal montere baderomsinnredning, servant, armatur, vegghengt toalett eller andre baderomsmøbler på platen, trenger du en plate som for eksempel 12 mm kryssfinerplate bak. Du kan naturligvis også feste innredningen i et stenderverk bak. 

Fibo Seal er spesialutviklet for våre paneler og er ETAG 022 godkjent. Dessuten leveres Fibo Seal i samme farger som fugene på panelene. Du skal ikke bruke silikon, kun MS polymer tetningsmiddel godkjent i henhold til Iht SINTEF TG 2289.

Du må bruke ca. 14 skruer per plate (skrudd med ca. 200 mm mellomrom) og ca. 12 skruer per innvendig hjørne. Tommelfingerregelen er en pakke med skruer til fem pakker med paneler (én pakke inneholder to paneler). Fibo Seal holder til ca. 20 løpemeter per tube. Tommelfingerregelen er én tube Fibo Seal til tre pakker med paneler. 

Det er enkelt å holde Fibo rent, og du slipper alt smuss som pleier å feste seg i flisefugene. Bruk en ren klut og varmt vann. Ved hardtsittende smuss kan du bruke rengjøringsmiddel uten slipeeffekt. Du finner mer informasjon i våre vedlikeholdsanvisninger. 

Mål veggenes totallengde, inkludert vinduer og dører. Del deretter veggenes totallengde med 0,6. Summen er antall paneler du trenger. Hver pakke inneholder to paneler. Husk tilbehøret. 

Siden Fibo-panelene er trukket 6-8 cm over gulvet, må strukturen bak det motstå brannmotstanden. Se SINTEF bygningsdetalj 520.322.

Vår garanti gjelder for vanlig husholdningsbruk og omfatter vannbestandighet, fargebestandighet og bestandighet mot flekker. Garantien gjelder ikke ved feil montering, tilfeldig eller feil bruk, forflytning i konstruksjoner eller feil vedlikehold, som for eksempel bruk av rengjøringsmiddel med slipeeffekt. Garantien omfatter kun de rettigheter som er beskrevet her. Indirekte skade dekkes ikke av garantien. 

For montering på mur/betong vegg over terreng kan følgende løsning benyttes: Betongen må være tørket ut og ha et fuktnivå må maks 85% ved montering. Underlaget må være plant og gi godt feste til spiker og skruer der panelene møtes. Husk at der du skal henge opp servant eller andre tunge gjenstander må det være ekstra forsterkning.

Fibo veggpanel kan monteres på bindingsverk, heldekkende vegg eller horisontale stendere. Følgende er minimums dimensjoner:

Bindingsverk 23×48 mm (600mm avstand i bredden, og 800mm avstand i høyden).

Fibo veggpanel kan monteres på heldekkende vegg kan du benytte disse alternativene:

 • 12 mm x-finer:
 • 18 mm rupanel

15mm OSB klasse 3, med densitet min. 640Kg/m3, akseptabelt skrufeste og dampmotstandsverdi på under Sd 10M

Heldekkende vegg en ideell løsning for montering av effektpanel (bredde 30 cm.)

Ved montering av panel på horisontale stendere:

 • 18 mm rupanel montert horisontalt c/c 300 mm

Trelekt 23×48 mm c/c 200mm

Lime panel på innervegg av betong og mur

Ved montering på betong eller mur kan hjørne og bunnprofiler limes og skrus direkte mot underlaget og platene monteres ved hjelp av horisontale fugestrenger på veggen med c/c 600 mm, samt topp- og bunnskrue. Denne monteringsmetoden forutsetter at veggen/underlaget er tørr (RF<85%/CM< 2%), har god vedheft og tilfredsstiller kravene til retnings- og overflateavvik.

For montering på betong/mur mot terreng, vennligst kontakt kundesenter.

Glem alt hva fuktsperre, primer, fiks og fuge heter. Ettersom Fibos paneler har integrert fuktsperre kan du montere dem direkte på stenderverket. 

Fibo kan ikke uten videre monteres direkte på fliser. Er det yttervegg eller vegg mot kalde rom skal det iht SINTEF Byggforsk ikke være dobbel dampsperre. Da Fibo panelene er godkjent som dampsperre, må altså gammel dampsperre fjernes bak panelene.

Du kan gjerne montere Fibo på gips. Ved 2 lag 13mm gips kan man sløyfe horisontale stendere. Husk å bruke lange nok skruer slik at du når inn i stenderverket innenfor gipsen for å få skikkelig feste.

Fibo skal oppbevares liggende på flatt underlag i romtemperatur i tre døgn før montering. Dessuten skal Fibo alltid oppbevares liggende på flatt underlag slik at forpakningen forblir ubrutt. Materialet må akklimatiseres til det nye miljøet i tre døgn. 

Alt du trenger å vite står i våre monteringsanvisninger. Det lønner seg å forberede seg i god tid.

Fibos veggpaneler skal ligge i romtemperatur i minst tre dager før de monteres. Pass på at underlaget er loddrett og at Fibo-skruene kan festes i underlaget. Bruk kun Fibo-godkjent tilbehør. Du skal ikke montere produkter med synlige feil eller defekter. Følg monteringsanvisningene som medfølger pakken. 

Fibo er både enklere og raskere å montere enn å legge fliser. Det er dessuten rimeligere. Du kan enten montere selv eller få hjelp av en håndverker. Vær nøye, følg våre monteringsanvisninger, ta bilde som viser hvor det er fuget, overlapp membran og fyll ut sjekklisten som del av dokumentasjon. På denne måten får du et flott resultat med 15 års garanti. Er du usikker på hvordan du skal montere, ta kontakt med vårt kundesenter eller bruk en håndverker.

Hvorfor velge Fibo?

Fibo veggpanel er utviklet for at monteringen skal være enkel og kostnadseffektiv for kundene våre. Veggsystemet kan monteres opp til fem ganger raskere enn fliser. Panelene kan festes på tre- eller stålstendere, eller direkte på eksisterende vegg.

 • Enkel montering

  Fem ganger raskere enn flis

 • Sikkert og godkjent system

  Last ned teknisk dokumentasjon

 • Miljøvennlig løsning

  Med mål om bærekraftig skogsdrift